Heptameron Margareta Navarska

ISBN:

Published: 1999

Hardcover

509 pages


Description

Heptameron  by  Margareta Navarska

Heptameron by Margareta Navarska
1999 | Hardcover | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, ZIP | 509 pages | ISBN: | 8.69 Mb

Margareta Navarska (1492-1549 je dobro poznala delo svojega dvesto let starejšega vzornika Boccaccia in je želela sestaviti francosko različico Dekamerona, a jo je prehitela smrt in ni utegnila napisati sto, ampak samo dvainsedemdeset zgodb- ClaudeMoreMargareta Navarska (1492-1549 je dobro poznala delo svojega dvesto let starejšega vzornika Boccaccia in je želela sestaviti francosko različico Dekamerona, a jo je prehitela smrt in ni utegnila napisati sto, ampak samo dvainsedemdeset zgodb- Claude Gruget jim je dal zato naslov Heptameron.

Od Boccaccia pa si je izposodila samo zamisel za zunanji okvir zbirke: družbo desetih žlahtnih gospa in gospodov, ki morajo zaradi naravne nesreče čakati nekje v samotnem kraju in si sklenejo krajšati čas s pripovedovanjem zgodb. Glavna tema teh pripovedi je ljubezen v vseh različicah, od najbolj robate pohotne do požrtvovalne zakonske zvestobe in poduhovljenega odrekanja. V njih najdemo odmeve srednjeveškega naturalizma, ki spominjajo na Rabelaisa in naznanjajo Molièra, pa tudi odmeve pretanjene viteške dvorljivosti. Zgodbe same, tudi najbolj spotakljive, pa so Margareti predvsem iztočnica za razpravljanje in analize, v katerih se razodeva najgloblja pobuda njenega pisanja.

To, po čemer se Heptameron razločuje od večine prejšnjih podobnih zbirk, je namreč očitni namen avtorice, da bo z njim ne le zabavala, ampak tudi učila. Družbi svojega časa, ki je v marsikaterem oziru še precej neotesana, želi vcepiti smisel za bolj rahločutno moralo, v kateri naj bi se krščanske kreposti družile z ideali neoplatonizma.Kaj pa je tisto, zaradi česar ostaja Heptameron še zmeraj zanimiv in mikaven?

Če beremo zgodbe tako prostodušno, kot so bile napisane, nam vstane iz njih živa slika tedanjega časa in tedanjih ljudi. Omenili smo že, da je v njih mnogo resničnih dogodkov in resničnih oseb. Resnična pa so tudi prizorišča tega dogajanja, resnične so tudi šege in nravi te družbe.Margareta nam na pristen in prepričljiv način predstavi vse življenje svojega časa- kaže nam različne družbene razrede: preproste ljudi, ki jih ima, visoka gospa, kar počez za prostake- razuzdano in pogoltno duhovščino, od katere so ji zlasti frančiškani trn v peti- plemiče in dvorjane, med katerimi najde najplemenitejše, pa tudi najnizkotnejše duše.Ko se v teh včasih krvavo tragičnih, včasih spet lahkotno zabavnih zgodbah vrstijo bridke in smešne usode, najhujša sprijenost in vznesena krepost, surova okrutnost in najbolj rahla čustva, največja banalnost in najbolj pretanjena poduhovljenost, nam Margareta, ta visoka gospa in ponižna kristjanka, žena, ki pozna mistično zamaknjenost, a se zna tudi prešerno smejati, riše svoj lastni portret in obenem najzvestejšo, najbolj tipično podobo šestnajstega stoletja, tega stoletja vseh skrajnosti.Radojka Vrančič.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Heptameron":


tabernaboaria.com

©2014-2015 | DMCA | Contact us